Словенија 2/3 – Триглав

„Од Вардара па до Триглава …“, песма која нам је у детињству уписана и остављена негде у неком шпајзу у нашој меморији која као да нам поручује „Идите, видите !!!“ … и тако се ми у клубу договорисмо и кренусмо под диригентском палицом Николе Пантовића.

Триглав је највиши врх Јулијских Алпа, висок 2.864 мнв, а уједно и највиши врх Словеније, и највиши врх на просторима некадашње Југославије. Име Триглав се односи на облик планине, као и на бога или групу богова из словенске митологије (види: Триглав).Триглав је био највиши врх Социјалистичке Федеративне Републике Југославије, а заједно са реком Вардар на југу био је симбол југословенског „братства и јединства“. Триглав важи као симбол Словеније, јер се налази на словеначком грбу и застави. Први успон на Триглав се десио 26. августа 1778, а остварио га је Жига Зоис. С Триглавом је такође тесно повезана легенда о козорогу с именом Златорог. Триглав је средњи део Триглавског националног парка. Извор: Википедија

Пут Словеније смо кренули 01. септембра 2022. са два комбија и од почетка путовања, од Крагујевца па све до Загреба, пратила нас је киша. О њој нисмо много бринули јер смо путовали ноћу, па је сва наша коцентрација била усмерена на вожњу, због веома густог саобраћаја на аутопуту.

Први тренинг пред успон на Триглав, био нам је успон на Мангарт. О Мангарту смо писали пре ове приче. https://www.pekgora.com/2024/mangart/

Уморни од пута и Мангарта у преноћиште у долину реке Соче смо стигли веома касно, нешто после 22 часа, тако да нисмо имали много времена да испитујемо околину па смо се одмах поделили, сместили и утонули у снове.

Јутро, веома обећавајуће. Брзинско паковање и полазак у долину Крме одакле нам почиње успон на Триглав.

План је био да у другом дану нашег путашествија по Словенији, од три, попнемо врх Триглав и да се сутрадан спустимо назад до полазне тачке одакле би се упутили назад за Крагујевац. Али то баш и није било лако извести.

Први дан у Словенији смо попели Мангарт, други дан нам је био за успон до дома на Кредарици, док нам је трећи дан био за успон на Триглав и силазак у долину Крме до паркинга где су нас чекала возила.

Да не бих много „давио“ текстом, предлажем да пређемо на слике.

Уживајте !

Долазак у долину Крме