Словенија 3/3 – Словеначки музеј планинарства у Мојстрани

Последњи дан нашег боравишта у Словенији искористили смо да посетимо и музеј планинарства који се налази у Мојстрани. Раним силаском са Триглава и лепим сунчаним даном, договорили смо се да посетимо овај музеј. (чланак са успона на Триглав: https://www.pekgora.com/2024/triglav-2-3/)

Словеначки алпски музеј (словенски: Словенски планински музеј) је планинарски музеј у Мојстрани у близини Триглавског националног парка (Јулијски Алпи) у северозападној Словенији. Отворио га је 7. августа 2010. председник Словеније Данило Турк. Њиме управља Музеј горње Саве Јесенице.

Посетом музеју можете видети уметничке слике, које се налазе испред музеја, можете учествовати у интерактивним задацима – постављају се питања која су сакривена у поставци музеја, можете доживети олују у планинском биваку, посетити реплику бивака и крша Јулијских Алпа, можете у виртуелној реалности попети тридесетак врхова и наравно можете видети какав је поглед са Триглава.

Поред свих ових ствари можете се упознати са флором и фауном Словеније, видети културу и начин живота у региону Мојстране и Јулијских Алпа, можете видети опрему, одећу и алате првих високогораца и водича Словеније, а исто тако можете видети савремену опрему и успомене са југословенских експедицијских успона на Еверест и Лоце.

Слике вам могу само мало пренети утисак поставке музеја, али свакако га треба уврстити у „посетити под обавезно“.

Свака част Словеначком планинарском савезу. Уживајте у сликама.