Словенија 1/3 – Мангарт

Мангарт (2,679 мнв) трећи највиши врх Словеније, трећи у Националном парку Триглав. Мангарт или Мангрт је планина у Јулијским Алпима, која се налази на граници између Италије и Словеније. Са надморском висином од 2.679 метара (8.789 стопа), трећи је по висини врх у Словенији, после Триглава и Шкрлатице. На врх се први пут попео 1794. природњак Франц фон Хоенварт. Мангарт је и назив планинског венца између долине Коритнице и Мангартске долине, са највишим врхом Велики Мангарт (Велики Мангарт).Jедан од многих врхова које смо имали у понуди НП Триглав и који је изабран да нам служи као добро загревање пред успон на Триглав наредног дана. Под Мангарт смо дошли око поднева 02. септембра 2022. године. Прилаз је планини је омогућен добрим, али ужим и кривудавим асфалтним путем.

По налажењу места за паркирање група је пешака кренула ка месту састанка до „Коче на Мангртскем седлу (1906 м)“ на којем су формиране две групе за успон на Мангарт.

Успон на Мангарт је нама био могућ на два начина, дуж две могуће руте до врха. Ове две руте се зову словеначка – via ferrata и италијанска рута – via normale. Кретање дуж via ferrata путем се чешће користи за успон док за силазак се користи италијанска рута(via normale). Има само неколико челичних сајли и стаза је мање стрма.

Пут од Мангартског седла до самог почетка стаза и саме стазе су изванредно обележене.

Пред сам успон под Мангартом је једна екипа ишла словеначком стазом, док је друга ишла италијанском са договором да се чекају на врху који је обележен великим крстом.

Успон обема стазама је прошао без проблема, стално су обе екипе биле током успона сакривене у облацима и ускраћене за погледе са Мангарта. После заједничког окупљања на врху Великог Мангарта уследило је сликање, размена искустава са обе руте и спуст италијанским путем ка Мангартском седлу.

Текст је надаље сувишан, уживајте у сликама.