Loading Догађаји

« Све Догађаји

  • Овај догађај је прошао.

ПЛАНИНА ПАСЈАЧА – ЖИТОРАЂА

23 април 2023

УСПОН НА ПАСЈАЧКИ ВИС (1020 мнв)
ПЛАНИНА ПАСЈАЧА – ЖИТОРАЂА
23.04.2023. (недеља)

Планинарско – скијашко удружење „Пасјача“ Житорађа на простору планине Пасјача дана 23.04.2023. године организује и изводи сада већ традиционалну пролећну планинарску акцију под називом „Упознај природне лепоте и пределе у окружењу у коме живиш – Пасјача.“

Планинарско – еколошки клуб „Гора“ Крагујевац организује учешће у овој акцији. Организатор и водич испред нашег клуба је Јасмина Петровић.

Планина Пасјача се налази у југоисточном делу Србије између реке Топлице на северу, реке Јужне Мораве на истоку и Пусте реке на југу, и налази се у географским областима Топлица и Добрич. Превој Бели камен раздваја Пасјачу од суседне планине Видојевице. Највиши врх Пасјаче је Пасјачки вис, висок 971 метара.

Стаза је кружна, средње захтевна, укупне дужине 14 км, са висинском разликом од 700 метара. Креће се од манастира Светог Николе у селу Речица, одакле следи успон на Пасјачки вис. Са виса следи спуст у долину Речичке реке и повратак на полазну позицију. Долина Речичке реке подсећа на нашу Вољевицу, али је живописнија и издашнија водотоком.

Окупљање планинара је заказано за 07.30 сати на простору испред манастира Свети Никола.

На овој рути могу се видети све природне лепоте дела Топличког краја.

ПЛАН АКЦИЈЕ

05.00 Полазак из Крагујевца
07.30 Долазак у Житорађу – стартна позиција стазе
08.00 – 15.00 Планинарење
16.00 Повратак за Крагујевац

Непоходна опрема:

У зависности од временских прилика планинарске ципеле. Заштита од кише и ветра. Планинарски штапови. Резервна сува гардероба.
Храна и вода: из ранца, за боравак у планини.

Пријаве за акцију:

Пријаве се примају, до среде, 19. 04. 2023 године, на састанцима клуба или СМС поруком на моб. телефон 063/1119725 (Јасмина Петровић) .

Рок за отказивање учешћа је 19.04. 2023. године. Код отказа учешћа након наведеног рока, планинар је дужан да сам пронађе замену за учешће. У супротном плаћа цену превоза на акцију.

Трошкови акције:

Цена превоза зависи од понуде превозника и броја заинтересованих планинара и накнадно ће бити утврђена.

За учешће у акцији потребно је имати лична документа, оверену здравствену књижицу и планинарску картицу ПСС-а са плаћеном чланарином за 2023. годину.

Сви учесници у акцији учествују на сопствену одговорност и дужни су да потпишу изјаву о одрицању од покретања поступка о утврђвању одговорности, коју ће добити од организатора акције.

Организатор задржава право измене трасе, прекида акције или одустајања од акције у случају неповољних временских и других услова на терену. Организатор има право да одбије пријву за акцију оном планинару за ког процени да тај планинар није физички спреман, није прописно опремљен, или својим поступцима може да омета успешно извођење акције. Сви учесници акције су дужни да се понашају у складу са одребама које прописују „Правилник о безбедности и одговорности у извођењу планинарских активности“ ПСС и “Правила понашања планинара”. Такође, сваки учесник је дужан да поштује усмена упутства организатора и водича на акцији.

У акцији могу учествовати и лица за која је покренут поступак пријема у чланство (лица која су извршила лекарски преглед, потписала приступницу, попунила евиденциони лист и потписала изјаву о одустајању од покретања поступка о утврђивању одговорности, у којој стоји и напомена да у акцији учествују на сопстевну одговорност). Образац изјаве учесници акције добијају од организатора и водича, а приступницу и евиденциони лист попуњавају код секретара Клуба на редовним састанцима ПЕК „Гора“, средом од 20:00 у ОШ „Јован Поповић“.
Водите рачуна о сопственој безбедности и безбедности других,
Молимо вас да водите рачуна о свом здравственом стању и реалним опасностима на стази

Физички неприпремљени не полазите на акцију.

Организатор акције – Јасмина Петровић (063/1119725). 

Детаљи

Датум:
23 април 2023
Догађај ознаке: