Loading Догађаји

« Све Догађаји

Камена Гора

8 априла @ 05:00 - 9 априла @ 21:00

Планина са истоименим насељем налази се у југозападном делу Србије, у близини Пријепоља, а територијално се ослања и на северне општине Црне Горе, Пљевља и Бијело Поље. На висини од 1496м изнад нивоа мора налази се Равна Гора – највиши врх ове планине, који је уједно и гранични камен.

Већ из самог назива да се наслутити да је реч о стеновитој планини са обиљем шумских предела.

У периоду од 08. до 09. Априла 2023. године Планинарско – еколошки клуб „Гора“ организоваће планинарску акцију на подручју Камене Горе, према следећем плану:

 

Субота 08.04.2023.

05 часова – Полазак из Крагујевца

10 часова – Долазак на Камену Гору, смештање у планинарски дом и одлазак на оближње пењалиште за спортско пењање у природној стени, где ћемо провести остатак дана.

Недеља 09.04.2023.

07 часова  – Излазак на стазу из самог насеља Камена Гора

10 часова – Очекивано време изласка на врх Равна Гора, до кога долазимо стазом која пролази поред бора чија се старост процењује на око 500 година, а који је међу локалним становништвом познат као Свети бор.

Преко Шајиновог краја, на почетну тачку се враћамо око 13 часова.

Паковање и повратак за Крагујевац.

Зависно од пролазног времена и других фактора, могућ је излазак до слапова Сопотнице.

Карактеристике стазе:

Субота:

Према француској таблици оцењивања, спортски смерови које ћемо имати прилике да пењемо носе оцене од 4а до 7ц.

Недеља:

Укупна дужина стазе: 12км

Укупна висинска разлика: 450м

Тип стазе: Кружна

Захтевност: Спада у ред лакших

 

Неопходна опрема:

Одећа и обућа прилагођени успонима на врхове преко 1000 метара.

Заштита од падавина, ветра и сунца.

Резервна гардероба.

Пиштаљка и чеона лампа.

Опционо: Камашне, планинарски штапови…

Опрема за пењање: Пожељно је имати личну опрему (шлем, појас, пењачице, ужарија, карабинери, комплети, справице за осигуравање, магнезијум…) Клуб обезбеђује сву неопходну опрему, изузев пењачица.

Пријаве за акцију

Могуће су лично, на редовним састанцима клуба, сваке среде од 20 часова у ОШ „Јован Поповић“ у Крагујевцу, на телефон +381643808073, као и на мејл адреси nikolag89@hotmail.com а најкасније до 02. Априла 2023. године. Уз пријаву обавезна је аконтација у износу од 2000 динара. У случају отказивања иза наведеног датума потребно је наћи адекватну замену, или у целости измирити трошкове акције.

За учешће на акцији потребно је имати лична документа, оверену здравствену књижицу и планинарску картицу ПСС са плаћеном чланарином за 2023. годину.

Сви учесници акције учествују на сопствену одговорност и морају се придржавати „Правилника о безбедности и одговорности у извођењу планинарских активности“ ПСС, „Правила понашања планинара“ и усмених упутстава организатора и водича на акцији и дужни су да потпишу изјаву о одрицању одговорности коју ће добити од организатора акције.

 

Оквирна цена акције је 5000 динара. Коначна цена зависиће од броја пријављених и начина организовања превоза.

Водич задржава право измене трасе, прекида акције или одустајања од акције у случају неповољних временских и других услова на терену, као и неприхватање оних учесника за које сматра да нису физички спремни и опремљени за ову акцију.

 

Организатор и водич: Никола Пантовић

Детаљи

Почетак:
8 априла @ 05:00
Крај:
9 априла @ 21:00
Догађај ознаке:
, ,