4 КОЛО – СУВА ПЛАНИНА ДРЖАВНО ПРВЕНСТВО

НАЦИОНАЛНА СЕРИЈА ПЛАНИНСКОГ ТРЧАЊА СРБИЈЕ 2023

Ове године, на Преображење (19.08.2023. године)  на Сувој планини у организацији ПСК „Мосор“ Ниш, уз подршку Планинарског савеза Србије организовано је 4. коло националне серије Планинског трчања, уједно и Државног првенства у наведеној дисциплини. Трчало се јако захтевном стазом дужине од 44,5 километара, са укупним успоном од преко 2.650 метара. Тежину стазе додатно је отежaвао изузетно топао летњи дан.

У трци је укупно учествовао 131 такмичар и такмичарка, 98 мушкараца и 33 жене.

У мушкој конкуренцији за боје ПЕК „Гора“ трчала су тројица наших такмичара, Немања Рашковић, Марко Јовановић и Иван Мукоски. Са њима је као подршка био и члан тима такмичара, Дејан Марковић.

Немања Рашковић је на циљ стигао убедљиво први и освојио титулу Државног првака Србије у Планинском трчању. На циљу је остварио разлику у времену од око 8.5 минута у односу на другопласираног. Од самог доласка у наш клуб најављивао је врхунске резултате. Константно радио на себи. Полако подизао форму и пео се степеништем врхунских спортиста такмичара у дисциплинама Планинског трчања и Планинарског трекинга ка самом врху.

У генералном пласману након четвртог кола националне серије Планинског трчања (до краја сезоне је остало још једно коло) Немања убедљиво држи прву позицију са преко 57,5 бодова предности испред другопласираног такмичара, тако да је практично већ сада освојио титулу првака за ову годину.

И у Планинарском трекингу, дисциплини у којој је до краја сезоне остало још три кола, има отворен пут ка првој позицији. Али, сачекајмо крај сезоне.

На Сувој планини наш верни, дугогодишњи и искусни спортиста Марко Јовановић финиширао је стазу освојивши 25 позицију. И наша нова нада, млади Иван Мукоски је финиширао, заузевши 35 позицију.

Какав диван дан!

Браво за тим такмичара Планинарско – еколошког клуба „Гора“ Крагујевац.