Утисак са акције …

 09.10.2022. jе била одржана акција на планини Златибор.

План је био да се обиђе део Златибора јужно од венца Чиготе под називом Муртеница и да се обиђе Тавничко језеро.

На стазу смо кренули из места Хајдучка вода (око 1200 м.н.в.), и након краћег успона изашли на Медвеђе брдо (1389 м.н.в.).

После Међег брда смо се спустили до села Драглица, где је била краћа пауза код Цркве Свете Тројице.

Даље смо наставили до Тавничког језера (око 980 м.н.в.), где је била још једна пауза. Након тога је уследио успон на највиши врх Муртенице Бријач (1480 м.н.в.), и повратак до кола.

Како сам планирао, тако сам и урадио. Време нас је послужило, група је била одлична и планина нас је испоштовала, а и ми њу.

По мом мишљењу стаза је јако лепа и мешовита, пролази се кроз различите пејзаже. Од густе борове, букове шуме ( у једном мањем делу ) па преко Златиборских пропланака и видика који се пружају чак до Црне Горе.

А изнад свега прави бисер Златибора и природе уопште Тавничко језеро које оставља без даха са својом тиркизном бојом.

Међутим постоје мале замерке и могуће корекције које је потребно урадити. Замерке би биле што на једном од два врха на стази (Међе брдо) нема лепог видиковца јер је врх у шуми, а на други (Бријач) чак није дозвољен ни приступ због војног објекта.

 Док се корекција односи на место са кога стаза почиње, односно од свеукупних 18 км колико је стаза дугачка, скоро целокупан успон од неких 500 до 600 м се савладава на самом крају када је група већ донекле уморна. Па би евентуална корекција за следећи пут била да акција почне и заврши се код Тавничког језера.

После њега након одмах следи успон, а да се остатак стазе лагано испешачи пошто је релативно лак.

Такође бих додао да је акцију боље извести у летњим условима кад је могуће купање у језеру.

Стеван Луковић, водич и организатор акције