Основна планинарска обука

Планинарско-еколошки клуб „ГОРА“, током месеца новембра 2022. године организује Основну планинарску обуку за своје нове чланове, чланове нашег и других клубова који ову обуку нису завршили. Обуци могу присуствовати и остали заинтересовани суграђани, сви они који желе да се упознају са основама планинарства, они који планирају да постану планинари или се можда двоуме да ли је планинарење за њих. Теоријско и практично предавање ће бити организовано у фискултурној сали ОШ „Јован Поповић“ и то у следећим терминима:

Понедељак: 18:30 – 19:30ч

Среда: 18:30 – 19:30ч

Четвртак:21:30 – 23ч

 Циљ основне обуке је усвајање основних знања о планинарству и планинарској организацији и даје основу за више облике обуке на нивоу Клуба, стручних комисија и специјалистичких служби у планинарској организацији. Програм основне планинарске обуке обухвата следеће тематске целине:

Историја планинарства

Планинарска организација

Припрема за одлазак у планину

Опрема

Кретања у планини

Основе топографије

Основе метеорологије

Планинарска етика и правила понашања

Заштита природе и Правилник о безбедности и одговорности у извођењу планинарских активности

Опасности

Прва помоћ

Приручник за основну планинарску обуку, из којег ће полазници и сви заинтересовани суграђани учити, је званична документација Планинарског савеза Србије. https://pss.rs/wp-content/uploads/2022/04/Osnovna-planinarska-obuka-24.4.2022..pdf

Предавачи ће бити лиценцирани водичи ПСС и искусни планинари ПЕК „ГОРА“.

Након предавања и практичних вежби уследиће писмена провера знања, а по успешно завршеној обуци , полазници ће добити „Уверење о успешном завршетку основне обуке“. Цена издавања уверења о завршеној основној планинарској обуци од стране ПСС-а је 100 динара. Полазницима обуке који нису чланови клуба неће бити издата уверења ПСС о завршеној обуци. Сама обука је бесплатна.

Сви заинтересовани су у обавези да се јаве секретару клуба Магдалени Новаковић.

Више информација о обуци, могуће је добити на редовним састанцима ПЕК „ГОРА“, сваке среде у 20, 00 часова у ОШ „Јован Поповић“.