Корисна литература за планинаре и заљубљенике у природу

На Генералној скупштини УИАА у октобру 2018. године представљени су детаљи о импресивној сарадњи између УИАА, Фондације Петзл и чланова широм света у превођењу верзија УИАА приручника за планинарство у летњим условима.

Од дана заседања ГС, рад на Приручнику је наставио да се развија импресивном брзином. Свако ко је заинтересован за куповину Приручника може да погледа поједине одломке из Приручника пре куповине. Линк за наручивање (вер. на енглеском) :

https://www.magzter.com/CH/UIAA-Training/The-International-Alpine-Handbook-English-language

Верзија на енглеском језику тренутно је доступна као дигитално издање. Тренутно се ради на француским, корејским и турским издањима, а ново издање на енглеском језику је готово спремно за штампу.

Број нових превода ће бити објављен у наредним месецима.

Једна најважнијих ствари је да је и Приручник преведен и на српски језик.

Премијерна верзија приручника на српском језику је била представљена на састанку УИАА Планинарске комисије у Новом Саду 2018. године.

Рад је готово завршен за чешке, монголске и тајванске језичке верзије и у току је превод за верзије на кинеском, фарсију (иранско подручје), јапанском, македонском и шпанском језику. Остали преводи који су у току укључују албански, грчки, португалски и румунски.

Приручник је осмишљен да помогне планинским водичима и пењачима да развију своје вештине, било да учвршћују своје знање и да повећају техничко знање и смање ризике у својим активностима. Спектар савета је широк, покривајући тако различите теме као што су време, спасилачке операције, прилагођавање околини, тимски рад и саветовање о опреми. Покрива алпско планинарење, пењање и алпинизам.

Комисија за обуку је такође подржала Комисију за безбедност УИАА са преводом безбедносних видео снимака са немачког на енглески, посвећених употреби тех.опреме за заштиту и они ће ускоро бити доступни на веб страници УИАА.

Приручник употпуњује низ знања обуке за које УИАА предвиђа да се чланови придржавају и демонстрирају препоручене праксе за усавршавање личних вештина, водича и инструктора / тренера. То ће бити један интегрисани систем који ће оснажити знање инструктора, квалификоване од стране акредитоване федерације, да пруже обуку за личне вештине почетницима и средњошколцима, пењачима, планинарима и кањонерима у складу са њиховим квалификацијама.

Приручник на српском језику можете наручити преко следећих линкова :

http://www.smas.org/

Пре наручивања истог проверите доступност књиге путем овог броја телефона (011)3058-376 ili na email: smas.info@gmail.com Цена приручника 1200 динара + ПТТ трошкови.

Поред приручника Петзл фондације, препоручујемо вам и још неколико књига вредних људи, заљубљеника у планинарење које вреди имати у личним библиотекама.

Листа је следећа :

http://www.visokogorcicg.com/nova-knjiga-o-durmitoru/

Водич кроз НП Дурмитор са описаних 80 успона на 40 врхова Дурмитора. Укупно 90 описаних планинарских рута. Ово је и богата монографија Дурмитора са 400 одабраних фотографија. Књига има 528 страна и 2 мапе Дурмитора на унутрашњости корица. Аутор је Владо Вујисић.

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSf_0IA1Ogu8hZCallS4iOHXI8ystCPnTGede3WwcI3HfbpHZg/viewform: Корисна литература за планинаре и заљубљенике у природу

Зехрудин Исаковић, по занимању новинар, по опредељењу заљубљеник у планине. Аутор је приручника „Планине Босне и Херцеговине – 50 изабраних услова“

Ова слика има празан alt атрибут; име њене датотеке је 344820.jpg

Заједничка подршка Планинарског савеза Србије и Службеног гласника омогуђила је да друга књига Томице Делибашића угледа „светлост дана“.

Први свеобухватан опис 101 планине на простору Балкана.

Поред описа 48 планина Србије, ту су и остале планине Динарида и других масива Балкана у Црној Гори, БиХ, Хрватској, Словенији, Македонији, Албанији, Бугарској и Грчкој. Дати су сви значајни природно-географски и културно-историјски подаци на основну обимне литературе (234 рада), затим описи стаза и успона на сваку планину из искуства аутора, са избором одличних фотографија које је аутор снимао приликом успона. Аутор је познати планинар и лиценцирани водич, доктор правних наука, (аутор више књига из области права, од којих је две објавио Службени гласник). Из области планинарства објавио је до сада две монографије и велики број чланака. Књига пропагира идеју активног боравка у природи и идеју планинарења

Као крагујевачки клуб не смемо да пропустимо дело, нашег истакнутог и најактивнијег крагујевачког планинара на простору Хималаја и Каракорума, доктора Драгана Челиковића „Болести на великој висини“

http://cela.rs/knjiga-bolesti-na-velikoj-visini/

„Књига је последица личног искуства, бројних примера оболевања љути у разним експедицијама на којима сам био, и вишегодишњим проучавањем понашања организма у условима вишедневног смањеног атмосферског притиска, киселоника и температуре.
Књига је намењена планинарима, а корисно је штиво и лекарима који прате експедиције.“

Исто тако вредна литература је и „Приручник за планинаре и алпинисте“ Војислава Шкрбића – инструктора алпинизма.

Књига садржи обиље грађе за планинаре и алпинисте 292.стр., илустровано, 2006.год, Крагујевац