Loading Догађаји

« Све Догађаји

  • Овај догађај је прошао.

Стара планина

26 мај 2023 - 28 мај 2023

 

У периоду од 26. до 28.5.2023.године у плану је одржавање акције на подручју Старе планине, са успоном на врхове Копрен (1965mnv), Три чуке (1937mnv) и Вражја глава (1936mnv), уз посете водопадима Три кладенца и Тупавица. 

 

Акција је шаторског типа.

 

План акције:

 

Петак 26.5.2023. 

 

– окупљање учесника код Крста у јутарњим или раним преподневним часовима, полазак аутомобилима према Дојкинцима;

– долазак у Дојкинце око поднева, припрема и пешачење према Арбињу (око 12km), успут обилазак водопада Тупавица, Драгановог и Јовиног вира; долазак у Арбиње, постављање шатора, одмор.

 

Субота 27.5.2023. 

 

– Успон на Копрен преко Три кладенца, гребенски прелазак на Три чуке, даље до Вражје главе, силазак до превоја Белеђе и повратак у Арбиње.

Одлике стазе:

– стаза је кружна, дужине око 15,5km са укупним успоном и спустом од око 800m, па гледајући са те стране у физичком погледу није претерано захтевна, али је великим делом необележена, а местимично води кроз теже проходни терен обрастао клеком, што представља отежавајуће околности.

 

Напомена:

постоји могућност продужавања стазе силаском са врха Копрен до Копренског водопада (додатних 3km и око 300m висинске разлике).

 

Недеља 28.5.2023. 

 

– У јутарњим часовима паковање шатора, пешачење од Арбиња до Дојкинаца и даље превозом до Крагујевца.

 

С обзиром на специфичности стазе и неопходност ношења камп опреме, акција се препоручује само психо-физички добро припремљеним планинарима.

 

Неопходна опрема:

Шатор, врећа, подлога.

Адекватне планинарске ципеле, ранац, заштита од ветра и могућих падавина, резервна сува гардероба за пресвлаку.

Одећа и обућа прилагођени временским условима на дан одржавања акције.

Чеона или ручна лампа.

 

Храна и вода су из ранца за вишедневни боравак у природи.

 

Последњи рок за пријаву је среда 24.5.2023. 

 

Превоз ће бити организован сопственим аутомобилима, те стога приликом пријаве нагласити могућност ангажовања у том смислу.

Цена превоза биће накнадно утврђена дељењем трошкова горива и путарине на учеснике акције. Возачи ће бити изузети од плаћања превоза.

 

Организује и води:

Ненад Јевтовић 

Пријаве на број 0658486877 позивом, СМС-ом или поруком на Вибер.

 

За учешће на акцији потребно је имати лична документа, оверену здравствену књижицу и планинарску картицу ПСС-а са плаћеном чланарином за 2023. годину.

 

Водич задржава право измене трасе, прекида акције или одустајања од исте у случају неповољних временских и других услова на терену, као и неприхватање оних учесника за које сматра да нису психо-физички спремни и опремљени за ову акцију.

 

Сви учесници акције учествују на сопствену одговорност и морају се придржавати „Правилника о безбедности и одговорности у извођењу планинарских активности“ ПСС-а, „Правила понашања планинара“ и усмених упутстава организатора и водича на акцији.

Детаљи

Почетак:
26 мај 2023
Крај:
28 мај 2023
Догађај ознаке:
, , , ,

Организатор

ПЕК Гора