Loading Догађаји

« Све Догађаји

  • Овај догађај је прошао.

Хајла (2403м.н.в.) – 25. Меморијални успон „Сафет Маврић – Ћако“

13 јануар 2023 @ 09:00 - 15 јануар 2023 @ 17:00

Хајла – планина у Црној Гори, висине 2403 метра, обгрљена Ибром и Руговском клисуром, у периоду од 13 – 15. Јануара, биће место окупљањана планинара из читавог региона, а поводом 25. Меморијала „Сафет Маврић – Ћако“. Планинарско – еколошки клуб „Гора“ организује одлазак на Меморијал према следећем програму:

 

ПЕТАК 13.01.2023.

09 часова – Полазак са паркинга шопинг центра „Big fashion“. Уз успутне паузе, преко Новог Пазара и граничног прелаза Шпиљани, око 14 часова стижемо у Рожаје, одакле се теренским возилима превозимо до села Банџов и ресторана „Дом културе – Дермандо“, који се налазе на око 1450м.н.в. У непосредној близини ресторана обезбеђена је брвнара у којој се смештамо и проводимо наредне две ноћи.

СУБОТА 14.01.2023.

07 часова – Полазак на успон, који шумском стазом води најпре до локалитета и планинарског дома „Гропе“. Одалте излазимо на превој одакле се пружа сјајан поглед најпре на Ахмицу, те даље на Жлијеб, Русулију… Изашавши на гребен, предстоји још око 1 километар хода до највишег врха. Пројектовано време потребно за успон је 5 сати, што значи да би се на врху нашли око 12 часова. Истом стазом, враћамо се назад. Очекивано време повратка у Банџов је 16 часова.

НЕДЕЉА 15.01.2023.

09 часова – Полазак из Банџова ка Рожају. 10 часова – Полазак назад за Крагујевац, истом рутом као и у доласку. Очекивано време повратка у кКрагујевац је у послеподневним сатима.

КАРАКТЕРИСТИКЕ СТАЗЕ:

Укупна дужина стазе: 11км

Укупна висинска разлика: +-1000м

Кондициона захтевност: 7/10

Техничка захтевност: 6/10

Представљена кондициона и техничка захтевност описује стазу у повољним метеоролошким и другим условима. Са порастом висине снега, услед топљења истог и слично, оцене се подижу.

НЕОПХОДНА ОПРЕМА:

Одећа и обућа примерене зимским високогорским успонима. Резервна гардероба (комплетна). Заштита од падавина, ветра и сунца (Капе, бандане… рукавице тање и дебље, скијашке и сунчане наочаре, крема за сунчање). Цепин, дерезе, шлем, појас, минимум један прусик (3-4м;6мм) и два карабинера. Чеона лампа и планинарски штапови. У случају дубоког снега, обавезне су и крпље.

ПРИЈАВЕ

За акцију могуће су на редовним састанцима клуба, као и на моб: 064/3808073 и e-mail nikolag89@hotmail.com. , све до 10.01.2023. или до попуне групе. Из безебедносних разлога и смештајних капацитета број учесника је ограничен. За учешће на акцији могу се пријавити пуноправни чланови Планинарског савеза Србије, као и других савеза, уз сва важећа документа (пл. картица, л.к., пасош, здравствена књижица) и обавезно искуство у зимским успонима на врхове преко 2000 метара. Приликом пријаве обавезна је аконтација у износу од 3000 динара. У случају отказивања потребно је наћи адекватну замену, или у целости измирити трокове акције.

ЦЕНА

Акције зависиће од коначног броја учесника и начина организовања превоза и биће накнадно саопштена.

Организатор и водич задржава право отказивања, одлагања, измене трасе, као и прекида акције услед неповољних услова за извођење исте. Такође, задржава право да пријаве оних који не поседују одговарајућу опрему и нису психо-физички спремни не прихвати.

Сви учесници акције учествују на сопствену одговорност и морају се придржавати „Правилника о безбедности и одговорности у извођењу активности ПССа“, „Правила понашања планинара“ и усмених упутстава организатора и водича на акцији.

Детаљи

Почетак:
13 јануар 2023 @ 09:00
Крај:
15 јануар 2023 @ 17:00
Догађај ознаке:
, ,