Loading Догађаји

« Све Догађаји

  • Овај догађај је прошао.

Дурмитор – Велика Калица

6 јул 2023 @ 07:00 - 9 јул 2023 @ 22:00

Из књиге Влада Вујисића "Дурмитор Национални парк"

Дурмитор је најпознатија планина Црне Горе и једна од најупечатљивијих из групе Динарида. Та упечатљивост и разноликост природних лепота и културног наслеђа условиле су најпре проглашење Дурмитора Националним парком 1952. године, а потом и стављањем на листу светске баштине UNESCO. Поред долина, гребена, кањона, пећина, језера, Национални парк Дурмитор чине и 48 врхова преко 2000м надморске висине, од којих су 27 преко 2200м. У периоду од 06. до 09. Јула 2023. године Планинарско – еколошки клуб „Гора“ планира успоне на следећих шест врхова из ове групе: Велики (2287м) и Мали Међед (2223м), Савин кук (232313м), Шљеме(2455м), Терзин богаз (2303м) и Бандијерна (2409м).

 

План акције:

Четвртак 06.07.2023.

07ч – полазак из Крагујевца

14ч – очекивано време доласка до Мотичког Гаја (општина Жабљак), где остављамо превоз и крећемо стазом која нас води у срце долине Велика Калица у којој се налази бивак изграђен још 1973. године, једини на Дурмитору – Алпинистички бивак „Др Растко Стојановић“ (2020м), у којем ћемо, уколико не буде већ попуњен провести наредне три ноћи. У случају попуњености бивака, спаваћемо у шаторима у непосредној близини.

17ч је очекивано време доласка до бивака, иза кога би остакак дана искористили за припрему смештаја за ноћење, одмор и дружење

Укупна дужина стазе је 5км, са око 400м висинске разлике

 

Петак 07.07.2023.

07ч – Полазак на стазу ка Великом и Малом Међеду. Стаза се од бивака успиње до Велике Превије (2145м), одакле наставља преко Јужног и Северног врха Великог Међеда, те гребеном до врхова Малог Међеда, са силаском ка Црном језеру и повратком назад до бивака, у коме проводимо остатак дана и ноћимо.

Укупна дужина стазе је око 10 километара са висинском разлоком од око 850м, за коју је потребно око 6-7 сати планинарења.

Напомена: Поједини делови стазе су обезбеђени сајлом као једни од најекспониранијих планинарских стаза на читавом Дурмитору.

 

Субота 08.07.2023.

07ч – Полазак на успон на Бандијерну – од бивака, преко Велике Превије, Терзиног богаза, Зелене локве и Тројног превоја до самог врха Бандијерне. Повратак у бивак би био истом стазом. Одмор, дружење и ноћење.

Укупна дужина стазе је око 9 километара, са висинском разлоком од око 650m.

 

Недеља 09.07.2023.

07ч – Полазак на Савин кук и Шљеме, стазом која почиње пречењем сипара испод Источног врха Шљемена у трајању од неких пола сата, да би се затим прешло на вертикални део у стенама Савиног кука, који је обезбеђен сајлама. У другој половини те деонице пролази се кроз окно, налик тунелу, које после којег излазимо на другу страну овог врха, у близини чувеног извора Савина вода, одакле се убрзо серпентинама излази на врх Савин кук. Одатле се најпре спустамо до прве излазне станице жичаре скијалишта „Савин кук“, одакле крећемо преко Чистих страна ка врху Шљемена. Са Шљемена се спустамо до наесља Вирак и даље до Мотичког Гаја где смо оставили превоз.

Повратак у Крагујевац у вечерњим сатима

Укупна дужина стазе је око 13км, са висинском разликом +650 -1000м. Око 7 сати потребно за савладавање комплетне стазе.

 

Напомена: Стазе спадају у лаке до средње тешке, али са појединим деоницама које су јако стрме, или на други начин експониране, те се на њима изискује максимална концентрација уз поштовање свих безбедносних процедура.

 

Неопходна опрема: Обућа и одећа примерена високогорским успонима у летњим условима, резервна гардероба, заштита од падавина, ветра и сунца, шлем, прибор за припремање хране, врећа и подлога за спавање, чеона лампа, са резервним батеријама, пиштаљка, планинарски штапови.

 

Пријаве су могуће до среде 05.07.2023. године, на редовном састанку клуба, на број телефона 064/3808073, као и на мејл адресу nikolag89@hotmail.com

Због смештајних капацитета број учесника је ограничен на 14.

 

Цена акције ће зависити од броја пријављених, односно начина организовања превоза и биће накнадно саопштена. Уз пријаву, обавезна је аконтација у износу од 2000 динара, која се у случају отказивања учешћа неће враћати.

 

За учешће на акцији потребно је имати важећа лична документа, оверену здравствену књижицу и планинарску картицу са важећом маркицом за 2023. Годину.

 

Водич задржава право измене трасе, прекида или одустајања од акције у случају неповољних времеских и других прилика, као и неприхватања оних учесника за које сматра да нису психофизички спремни за акцију, или не поседују неопходну опрему.

 

Сви учесници акције иду на сопствену одговорност и дужни су да потпишу изјаву о одриацњу од одговорности, као и да се придржавају „Правилника о безбедности и одговорности у извођењу планинарских активности ПСС“, „Правила понашања планинара“, и усмених упутстава организатора и водича на акцији.

 

Организатор и водич: Никола Пантовић

 

 

 

 

Детаљи

Почетак:
6 јул 2023 @ 07:00
Крај:
9 јул 2023 @ 22:00
Догађај ознаке:
, , , ,