Ђурђевдански поход

ЂУРЂЕВДАНСКИ ПОХОД НА БЕШЊАЈУ

Поштовани планинари и љубитељи природе,


Планинарско – еколошки клуб „Гора“ Крагујевац позива Вас на традиционалну планинарску акцију:


„14. ЂУРЂЕВДАНСКИ ПОХОД НА БЕШЊАЈУ“


недеља, 07. маја 2023. године

Планинарско-еколошки клуб „ГОРА“, у недељу, 07. маја 2023. године организује „14. Ђурђевдански поход на Бешњају и Жежељ“, који ће се одржати у оквиру свечаности поводом Дана града Крагујевца.


Стаза води живописним пределима Бешњаје, гребенима са којих се пружају лепи видици, долинама и живописним кањонима планинских речица и потока, бајковитим шумским пределима, до извора питке воде и уређених одмаралишта.

Акција „14. Ђурђевдански поход на Бешњају“ ове године биће организована на следећим стазама:


Велика стаза: Воденица, Гигово, метео станица, Ђурина чесма, Врлетница, Жежељ – Марина кафана

Карактеристике стазе:

Није кружног типа,

Дужина стазе – 19,5 км  са 807 м успона и 887 м силаска,

Време проласка стазе: макс. 7 сати

Нема техничких детаља и није кондиционо претерано захтевна

Велика стаза  полази од воденице па се краћим делом иде уз поток Гигово, а онда стаза води шумским путем уз Церјак до првих кућа у засеоку Дренак (кота 458), одакле је леп поглед на делове Бешњаје. Са ове коте стаза се спушта низ Јасикар поново до потока Гигово, а онда се издиже ка главном гребену Бешњаје до одморишта на Јасењаку. Затим ће се правити дужа пауза на месту код некадашњег дечијег одмаралишта које се налазило на главном гребену Бешњаје. Одавде се без великих висинских разлика иде путем преко Великог брда све до Ђурине чесме, где се налази одмаралиште и учионица на отвореном. На овом месту се могу допунити залихе воде.


Од Ђурине чесме стаза се пење ка превоју испод највишег врха Бешњаје – Лисин лаз (613 мнв) и до ливаде са које је најлепши поглед ка Крагујевцу. После  видиковца стаза се благо спушта и води лево преко дела звано Мамутовац, затим полако прелази на простор Жежеља који ћемо препознати по благом успону и појавом антена које означавају највишу тачку Жежеља. После краћег одмора на врху Жежеља  код старог планинарског дома следи константни силазак до крајње тачке акције – „Кафана код Маре“ где ће се одржати дружење и додела захвалница.

Мала стаза: Воденица, Гигово, метео станица, Ђурина чесма, Врлетница, дом у Букуровцу

Карактеристике стазе:

Није кружног типа,

Дужина стазе – 13 км са 680м успона и 630 м силаска,

Време проласка стазе: макс. 6 сати

Нема техничких детаља и није кондиционо претерано захтевна.

Мала стаза креће од воденице па се краћим делом иде уз поток Гигово, а онда стаза води шумским путем уз Церјак до првих кућа у засеоку Дренак (кота 458), одакле је леп поглед на делове Бешњаје. Са ове коте стаза се спушта низ Јасикар поново до потока Гигово, а онда се издиже ка главном гребену Бешњаје до одморишта на Јасењаку.

После одмора иде се главним гребеном Бешњаје до некадашњег дечијег одмаралишта. Одавде се без великих висинских разлика иде путем преко Великог брда све до Ђурине чесме, где се налази одмаралиште и учионица на отвореном. На овом месту се могу допунити залихе воде.


Од Ђурине чесме стаза се пење ка превоју испод највишег врха Бешњаје – Лисин лаз (613 мнв) и до ливаде са које је најлепши поглед ка Крагујевцу. Са видиковца стаза води преко шумовите Врлетнице (532 мнв) и стрмо се спушта, живописном стазом, до долине Осаонице и МЗ у Букоровцу, где је и крај ове стазе.

По завршетку акције обезбеђен је ручак у угоститељском објекту „Кафана код Маре“ ,

– Планинарски пасуљ (купус салата и хлеб), по цени од 500 динара

Молимо све заинтересоване да се у пријавном обрасцу изјасне за опцију ручка, а најкасније до среде 05. 05. 2023. године.

Локација ресторана :

https://goo.gl/maps/1bFEWn1bqnBkLRin7

https://www.google.com/maps/@43.9726168,20.9366527,18z


Остале оброке у току дана планинари обезбеђују сами и носе их у ранцу. Вода се може допунити код Момчилове воденице и код Ђурине чесме на Бешњаји. Препоручује се планинарима и љубитељима природе да у ранцу понесу најмање 1 литар воде.

Опрема, обућа и одећа планинара – учесника у акцији би требала да буде прилагођена стази и временским условима на дан извођења похода.

Сатница активности на дан похода, недеља, 07. маја 2023. године:

08:00 Полазак група учесника сопственим превозом из града  до полазне тачке стазе, код воденице у МЗ у селу Букоровац,  
08:30 – 08:45 Пријављивање учесника,  
09:00Отварање акције и полазак на стазу,  
15:00 – 17:00Пристизање са стазе до МЗ у селу Букоровац (мала стаза) и упућивање учесника на локацију у насељу Ждраљица и „Кафана код Маре“ (Велика стаза)
16:00Освежење за учеснике акције,
17:00 – 18:00Подела захвалница,
18:00 – 18:30Крај акције.

Како би смо што квалитетније планирали и организовали поход и прихват учесника молимо Вас да свој долазак најавите благовремено, а најкасније до 03. маја 2023. године, са подацима:

– о броју планинара Вашег клуба – друштва који ће учествовати у акцији.

Контакт бројеви мобилне телефонске везе за пријаве организованих група (клубова – друштава) и питања наших суграђана и других заинтересованих лица:

064 / 3808073 Никола Пантовић, председник,

064 / 1507748 Магдалена Новаковић, секретар,

060 / 3149190 Стеван Јевтић, начелник.

и/или е-mail: pekgora@gmail.com.

Сви учесници акције учествују на сопствену одговорност и морају се придржавати „Правилника о безбедности и одговорности у извођењу планинарских активности“ ПСС , “Правила понашања планинара” и усмених упутстава организатора и водича на акцији.

Напомена :

Наведене активности спроводе се у потпуности у складу са против епидемијским мерама прописаним од стране Министарства омладине и спорта.
Организација превоза је у оквирима препорука Института за јавно здравље „Др Милан Јовановић Батут“

Драги пријатељи, љубитељи природе и планинари, придружите нам се да и овог пута прошетамо уређеном и обележеном планинарском стазом на Бешњаји и уживамо у лепоти пролећем обојених предела Шумадије!

Влада Републике Србије, Министарство омладине и спорта и Планинарски савез Србије допринели су у значајној мери реализацији нашег пројекта, обезбеђивањем дела неопходних средстава за његово финансирање.

Управни одбор ПЕК „Гора“ Крагујевац