Loading Догађаји

« Све Догађаји

  • Овај догађај је прошао.

Тура авантура

14 август 2022

14. август – недеља

Авантуристичко историјска тура

ROCK CLIMBING – HIKING – KAYAKING – ZIPLINING

Надомак Ужица налази се клисура Ђетиња која је дуга 8км и 300 метара дубока. На месту где планинска река излази из свог импресивног кањона и наједном постаје шира и мирна, преграђена великом браном, почиње наша авантура. У кајаку погодном за рекреативце весла се воденом стазом дугом око једног километра, од понтона-пристаништа код бране до Сунчаног вира. С погледом на трасу и тунеле некадашње „Ћирине“ пруге која је данас уређено шеталиште, подно камених литица усред дивљине и нетакнуте природе.

На подручју клисуре се налази и добро очувано насеље из доба неолита „Стапарк“, као и средњевековни град и некропола на локалитету „Мала градина“. Пећина Мегара се налази у клисури, као и више извора топле воде. Клисура је богата дивљим светом, а садржи и неке ретке и ендемичне врсте биљака. У њој се налази 110 од 200 врста дневних лептира који су забележени у Србији.

Тура почиње планинарењем до тврђаве Стари Град. Обилазак тврђаве и упознавање са историјом овог средњевековног утврђења. За оне храбрије спуст зиплајном дужине 400 метара преко кањона Ђетиње одакле настављамо пешачење трасом старе пруге која је некад повезивала Београд са Јадранским морем до Велике бране.  Ту нас чекају кајаци  којима крећемо у обилазак језера. Уживање у нетакнуој природи, цвркуту птица и потпуна изолација у дубоком кањону.  Кајацима стижемо до Сунчаног вира одакле настављамо пешачење старим Босанским путем који је некад повезивао стари Цариградски друм са Сарајевом све до неолитског насеља Стапарк. За оне који су слабије физичке кондиције није обавезно да иду до неолитског насеља. Повратак је трасом старе пруге назад до плаже.

Укупна дужина дуже стазе је 13 километара са посетом неолитском насељу, а без посете је 7км и није потребна нека посебна физичка кондиција да би се прошла цела рута. Ко не жели на кајак или зиплајн, прескаче ту активност.

Полазак из Крагујевца у 6,30 часова, очекивано време доласка око 8,30 часова.
Повратак у Крагујевац у вечерњим часовима.

Опције:

–        Кајаци су двосед и цена по кајаку је 1000 дин.

–        Зиплајн – 1200 динара

–        Услуге водича и историјски обилазак – 800 динара

–       Ручак у природи – котлић, салата и једно пиће – 500 динара

Неопходна опрема:

Удобна обућа за шетњу/планинарење, купаћи костим (опционо – у зависности да ли ћете користити кајаке), пресвлака, вода, храна из ранца, крема са заштитним фактором, качкет/капа

Превоз ћемо договорити по завршетку пријава.

Пријаве до 07. августа 2022. године

Организатор: Тијана Костадиновић 0628832361

За учешће у акцији потребно је имати лична документа, оверену
здравствену књижицу и планинарску картицу ПСС-а са плаћеном
чланарином за 2022 годину. Сви учесници у акцији учествују на споствену одговорност и дужни су да потпишу изјаву о одрицању од покретања поступка о утврђивању одговорности, коју ће добити од организатора акције.
Водич задржава право измене трасе, прекида акције или одустајања од акције у случају неповољних временских и других услова на терену. Водич има право да одбије пријву за акцију оном планинару за ког процени да тај планинар није физички спреман, није прописно опремљен, или својим поступцима може да омета успешно извођење акције. Сви учесници акције су дужни да се понашају у складу са одребама које прописују „Правилник о безбедности и одговорности у извођењу планинарских активности“ ПСС и “Правила понашања планинара”. Такође, сваки учесник је дужан да поштује усмена упутства организатора и водича на акцији.
У акцији могу учествовати и лица за која је покренут поступак пријема у чланство (лица која су извршила лекарски преглед, потписала приступницу , попунила евиденциони лист и потписала изјаву о одустајању од покретања поступка о утврђивању одговорности, у којој стоји и напомена да у акцији учествују на сопстевну одговорност).

Образац изјаве учесници акције добијају од организатора и водича, а приступницу и евиденциони лист попуњавају код секретара Клуба на редовним састанцима ПЕК „Гора“, средом од 20,00 часова у ОШ „Јован Поповић“.

 Водите рачуна о сопственој безбедности и безбедностидругих,
 Молимо вас да водите рачуна о свом здравственом стању и реалним опасностима на стази
 Физички неприпремљени не полазите на акцију.

НАПОМЕНА:
Наведене активности спроводе се у потпуности у складу са противепидемијским мерама прописаним од стране Штаба РС за борбу против вируса КОВИД 19.

Фотографија преузета са интернет странице „Политика“ 

https://www.politika.rs/sr/clanak/507326/Kajak-opet-plovi-Detinjom

Детаљи

Датум:
14 август 2022

Организатор

ПЕК Гора